January 28, 2022

Blog @ Munaf Sheikh

Latest news from tech-feeds around the world.

casa chulavista by studio luis carbonell


 

casa chulavista is an intervention on a pre-existing house

 

immersed in an abundant natural valley environment, casa chulavista sits a few hours from mexico city near valle de bravo, a place set apart by its splendid flora and fauna. led luis carbonell, the project is a getaway residential complex built within rancho chipicas, an enclosure for the agriculture of organic products and other farm activities. as an intervention of a pre-existing house, the new setup seeks to amplify the built environment into the landscape. 


all images © camila cossio

 

 

connecting spaces via bridges and superpositioning 

 

the premises of casa chulavista’s context define the rules for luis carbonell’s intervention (see works here). first, to preserve the predominant trees around the house and second, to transform the space in the least intrusive way. under these criteria, the extension takes place on the west side — connecting with the main structure through bridges and volumetric superpositions. using the same architectural language and materials existing on-site, the scheme thus turns into an integrative process. specifically, the new construction is based on verticality to narrate the history of layers, rhythms, and patterns.

surging from a sturdy and heavy stone plinth as an extension which narrate the conections between the outside and the space itself 6

 

 

the team kept the shared and public activities within the original house while private areas interconnect via a new set of bridges that create an extension on the first floor, unfolding from a new expanse. this new circulation makes a gradual transition into privacy, reducing the height across the hallway, which then again expands into a new and open high ceiling-space. ‘the visual connections are preserved, whereas new environments emerged along with a series of gardens in between,’ states luis carbonell. 

surging from a sturdy and heavy stone plinth as an extension which narrate the conections between the outside and the space itself 3

 

 

unfolding into one another / creating visual coherence 

 

on the second floor, cohesiveness acquires another form. to start, the bridge overlaps with the existing tower while the bathrooms and service areas remain consistent as vertical sweeps to the adjacent rooms in both floors. the structural solution here becomes a critical component for an atypical relationship between both constructions — old and new: the addition is supported, hung, and loaded as a strip, connecting all structural elements through beams and slabs.

surging from a sturdy and heavy stone plinth as an extension which narrate the conections between the outside and the space itself 7

 

‘by doing this transfer of loads, we manage to avoid the central support, and therefore, the interior span is free and interconnected. an open ground floor is perceived lightly and flows into the three stair-connected levels. all rooms are visually connected, individually unfolding into their full amplitude and height. altogether these extensions co-exist and adapt to the program and activities to serve,’ explains luis carbonell. 

 



Source link