December 1, 2022

Blog @ Munaf Sheikh

Latest news from tech-feeds around the world.

chengdu NBD center by QUAD studio + dalu architecture


 

chengdu NBD center, a winning mix-use development proposal 

 

in september 2021, QUAD studio and dalu architecture won one of the most prestigious architectural competitions in chengdu. the mix-use development proposal — chengdu NBD center — stands 120 meters high and features twin office towers and retail and cultural facilities clustered around a multi-leveled public realm. located within the jiaozi park business district, the proposal is envisioned as an urban fulcrum and destination to enjoy a sizeable green respite in the congested city. 

 

like in many other chinese regions, chengdu suffers from heavy vehicular traffic — and the architects viewed the project location as an opportunity to respond to that congestion.


all images © ICON, QUAD studio

 

 

reducing overground congestion and injecting walkability

 

during the proposal’s inception, the site was still an empty land with two metro lines under the planning stage. therefore, the team thought it imperative to connect those lines to adjacent stations, resulting in a fully integrated transport orientated development (TOD). ‘underground linkages including underground road networks and connection to public transportations is an attempt to reduce above ground traffic and allows opportunities to free up the ground plane for pedestrian use,’ explain QUAD studio (works here) and dalu architecture (works here). 

chengdu nbd centre 11
the design references the mountainous terrains of sichuan

 

 

curvatures, breathability, and multi-leveled access

 

the resulting design is a mega-monolith with curvatures inspired by the mountainous terrain of sichuan. coupled with a man-made contoured landscape at pedestrian level, this artistic interpretation becomes a perfect backdrop of jiaozi park. together with world-class environmental consultant atelier ten, the team also devised a breathing façade to maximize natural ventilation with greywater collection and a multi-leveled green roof system for most of the year. apart from being fully breathable, the building surfaces also integrate LED media to generate impressive night-time visuals. 

chengdu nbd centre 6
the twin office towers feature breathable façades for natural ventilation

 

 

the chengdu NBD center is divided into three distinct sections: underground retail, podium, and main towers, all connected by pockets of public space. the underground retail links underground connections and metro lines to the buildings. meanwhile, a large sunken civic plaza draws visitors to the ground level, where multi-leveled linkages lead visitors to retail and cultural facilities within the podium area. the main towers, finally, host various offices, a digital art gallery, and exhibition hubs.

chengdu nbd centre 10
a sunken civic plaza acts as a green public realm

chengdu nbd centre 4
LED façades displaying a show of colors

chengdu nbd centre 9
aerial nighttime view

chengdu nbd centre 8
chengdu NBD center stands as an urban fulcrum in the city

chengdu nbd centre 2
sunken civic plaza at night

 

 

 

project info:

 

name: chengdu NBD centre
location: jiaozi park, chengdu, PRC, china

area: 118, 450 sqm

clientchengdu media group

concept and schematic design: QUAD studio, dalu architecture

environmental design consultant: atelier ten

QUAD studio team: kelvin chu, wai tang, adrian pang, eric wen, schnee li, yolanda xian, tim he, jimmy li, marco chui, shizhao li, maggie yang, larry liu, bobo chan and francisco barrera
all images by: ICON, QUAD studio

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom

 



Source link